Yeme Bozuklukları
Yeme Bozukluklarının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Etiyolojide biyolojik ve psikososyal nedenlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. Yeme Bozukluklarının altında yatan nedenler; Düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı hissi, değersizlik, kimlik karışıklığı, aile iletişiminde sorunlar.
Ergenleri ve genç kadınları genel olarak etkilediği görülse de, her yaş ve cinsiyette bir yeme bozukluğu olabilir. Yeme Bozuklukları Akademisi’ne (AED) göre, 10 milyon kadın ve 1 milyon erkek bireyin yeme bozukluğu olduğu tahmin edilmektedir. Erkekler arasında görülen yeme bozuklukları, öngörülerin aksine, son on yılda iki katına çıkmıştır. Yeme Bozuklukları, önemli fiziksel sağlık sorunlarına neden olan psikiyatrik bozuklukların yanı sıra morbiditenin artması ve ölüm riskinin artmasıdır.
Yeme Bozuklukları Nedir?
Amerikan Psikiyatri Birliği’nin (APA) 2013’te yayınladığı kriterlerde (DSM 5) Yeme Bozuklukları nihayet şöyle sınıflandırılır:
Anorexia Nervoza,
Bulimiya Nervoza,
Yeme Bozukluğu (İlk Zaman Tanımlı),
Aksi belirtilmediği için yemek yeme bozukluğu (EDNOS)
Anorexia Nervoza (AN)
Anorexia Nervosa hastaları genellikle; Öz saygı, eleştirel ve mükemmellik. Tehlikeli seviyedeki güçsüzlüklerine rağmen “yağ” hissederler ve aynaya baktığında kendilerini istenilen ağırlığa kavuşurlar. Yağ almaktan ve şişman olmaktan son derece korkuyor. Hastalığın ilk aşamalarında yeme davranışlarıyla ilgili sorun yaşadıklarını inkar ederler; ancak gıda, yiyecek ve kilo kontrolü kendileriyle takıntılı hale gelmiştir.
Bazı AN hastaları aşırı yeme döngüsüne girer ve daha sonra çok sınırlı bir diyet ve aşırı egzersiz, kendinden geçmiş veya müshil olmayan diüretik davranışlara sahip olurlar. Çoğu durumda, anksiyete, panik, obsesif kompulsif bozukluk, alkol ve madde kötüye kullanımı gibi diğer psikiyatrik bozukluklar yeme bozukluğuna eşlik edebilmektedir.