Konversiyon Bozukluğu
Felçler, körlük ve konuşamama en sık görülen belirtilerdir. Konversiyon bozukluğu özellikle kol ve bacaklarda hissizlik, uyuşukluk, karıncalanma sık görülür.
En sık görülen ve doktora başvuruya neden olan belirti bayılmalardır. Bayılmalar, sara benzeri nöbet geçirme, çırpınma, kasılma gibi belirtiler şeklinde olabilir. Bu tür belirtiler genelde diğer insanlarla birlikteyken ortaya çıkar; hasta yere yavaş düşer yaralanma ve bilinç kaybı pek görülmez. Etrafta konuşulanları duyabilir ancak cevap veremez ve bayılma genelde uzun sürelidir. Bazı hastalar bu bayılma sonrası yüksek sesle ağlayarak kendine gelir. Kendine gelirken saldırgan davranışlarda bulunma saçını, yüzünü yolma gibi taşkınlık belirtileri görülebilir. Konversiyon sık görülen diğer belirti tipleri arasında vucutta bir bölgede (genelde kol veya bacak) uyuşma, hissizlik, hareketsizlik (kol veya bacağın tutmaması) veya güç kaybı, konuşamama, ses kısıklığı, körlük, bedenin herhangi bir yerinde titreme, sarsıntı veya istemsiz beden hareketleri (kol bacak atması) görülebilir. Belirtiler genelde bedenin sol tarafındadır.
Fiziksel olarak detaylı incelenen ve bedensel hastalık saptanmayan hastalarda psikjyatrik muayene ile konversiyon bozukluğu tanısı konulduktan sonra tedavi başlanır. Tedavinin kişinin konuşarak kendini anlatabildiği dönemde başlanması uygundur. Varsa beraberinde bulunan diğer ruhsal bozukluklara da bağlı olarak tedavide psikoterapi ve gerektiğinde ilaç tedavisi uygulanır.