Cinsel istek sorular cevaplar

blank

Aşağıda yer alan hasta online randevu formu ile bizlere form doldurabilirsiniz.

    Kullanım koşullarını kabul ediyorum.

    Cinsel istek sorular cevaplar

    Normal cinsel ilişki sıklığı nedir?

    Normal cinsel ilişki sıklığı diye bir şey yoktur. Herkes için farklıdır. Cinsel ilişki sıklığı her iki eşin karşılıklı istek ve arzularına göre oluşur. Ancak araştırmalara göre Türkiye’de çiftler ortalama haftada 2 kez cinsel ilişkiye girmektedirler. Önemli olan eşlerin cinsel istek sıklığının birbirine benzer olmasıdır. Örneğin eşlerin her ikisinin de her gün veya her ikisinin de ayda bir sevişme ihtiyacı varsa genellikle bir sorun çıkmaz.

    Eşler arasında cinsel ilişki sıklığı açısından uyumsuzluk olabilir mi? nasıl düzeltilir?

    Evet olabilir. Çünkü cinsel istek her kişi için farklıdır. Bu bir hastalık değildir ama çiftler arasında probleme sebep olabilir. Birlikte cinsel danışma almaları sorunu çözer. Örneğin erkeğin hemen her gün cinsel ilişki istediği kadınınsa haftada bir istediği bir çifti ele alalım. Böyle bir ilişkide her gün kovalamaca yaşanır, bu ilişkiyi yıpratır, karşılıklı öfke birikir. Bu durumda haftada iki veya üç gün belirlenir, o günlerde cinsel ilişki yaşarlar. Her ikisi de bilirki o gün cinsel ilişki yaşanacak. Böylece diğer günlerde kadın kaçma erkek de kovalama stresinden kurtulur, birlikte geçirdikleri vakti daha farklı değerlendirebilirler.

    Cinsel isteksizlik (libido kaybı) nedir?

    Sevişme isteğinin olmaması, cinsel hayaller kurmamak, cinselliği hatırlatan konularla ilgilenmemek ve sevişme ortamını hazırlamaya, sevişmeyi başlatmaya karşı isteksizliktir.

    Libido kaybı olan kadınlarda hangi belirtiler görülür?

    Cinsel bölgede ıslanma, klitorisin şişmesi, meme uçlarının dikleşmesi azalır veya tamamen yok olur. Cinsellikten alınan haz azalmıştır, sevişmenin sonunda genllikle orgazm yaşanmaz. Cinsel isteksizlik kadınlarda sık görülür. Libido kaybı yaşayan kadınların büyük çoğunluğu sevişmeyi kendileri başlatmaz, ama cinselliği bir kadınlık görevi gibi algıladıkları için eşlerini mutlu etmek ve evlilikte sorun yaşamamak için zevk almasalar da sevişirler.

    Libido kaybı olan erkeklerde hangi belirtiler görülür?

    Sertleşememe ve boşalma sorunları olur. Bir şekilde sertleşseler bile sevişme sırasında konsantrasyonlarını kaybedip sertleşme kaybı ve boşalamama olabilir. Cinsel isteksizlik erkeklerde zannedildiğinden daha fazladır. Ama insanların kafasında erkeklerin seksi her zaman istedikleri ve her an cinsel ilişkiye hazır oldukları ve bunun da erkeklik gücü olduğu gibi bir yanlış inanış vardır. Bu nedenle erkekler cinsel isteksizlikleri olduğunu genellikle dile getiremezler.

    Kadınlarda cinsel isteksizliğin sebepleri nelerdir?

    Fiziksel ve psikolojik sebepleri vardır.

    Fiziksel sebepler: Kansızlık, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, tiroid hormonu eksikliği, cinsel hormon eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, bazı depresyon ve hipertansiyon ilaçları, lohusalık.

    Psikolojik sebepler: Depresyon, anksiyete, genel yaşam stresi, artmış iş ve ev yükü, eşle problemler, evlilik sorunları, cinsel fobiler, hamile kalma korkusu, cinsel eşin seks becerisinin düşük oluşu, kendini güzel ve çekici bulmama, daha önce tacize uğramış olma, cinselliğin ayıp ve günah olduğuna dair yanlış inanışlar, gizli lezbiyenlik.

    Erkeklerde cinsel isteksizliğin sebepleri nelerdir?

    Fiziksel sebepler: Şişmanlık, testosteron eksikliği, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, kansızlık, şeker hastalığı, alkol ve sigara kullanımı, bazı hipertansiyon, depresyon ve prostat ilaçları

    Psikolojik sebepler: Stres ve aşırı çalışma, depresyon ve anksiyete, evlilik sorunları, eşe ilginin kaybı, gizli homoseksüellik

    Cinsel isteği arttırmak için ne yapılmalı?

    Öncelikle fiziksel hastalık varsa tedavisi yapılmalı. Sağlık problemleri düzeltilmeli.

    Cinsellik beyinde başlar. Bu nedenle cinselliğe niyet edilmeli ve yaşamda düzenlemeler yapılıp cinselliğe daha çok önem verilmeli.

    Spor yapılmalı. Spor tüm vücutta olduğu gibi cinsel organlara da kan akımını artırır. Cinsel organlara kan akımının artması cinsel isteği de arttırır. Spor yapmak insanı zinde ve iyi hissettirir, kendine güveni arttırır. Spor yapmak beyinde serotonin, endorfin gibi salgıları arttırır, bunlar da cinsel isteği.

    Stres azaltılmalı, çalışma saatleri, ev işleri ve çocuklarla ilgili işler düzene sokulmalı, cinselliğe yeterli zaman ayrılmalı.

    Kilo verilmeli. Şişmanlık testosteron seviyesini düşürür. Testosteron seviyesinin düşmesi de cinsel isteği azaltır. Erkeklik hormonu denilen testosteron seviyesinin tekrar yükselmesi için kilo vermek özellikle göbek çevresini eritmek şarttır.

    Alkol ve sigaradan uzak durulmalı. Alkol ve sigara damar ve sinir yapısını bozdukları için cinsel organlara kan akımını bozarlar, hissedilen zevki azaltırlar. Bunlar da cinsel isteğin azalmasına sebep olur.

    Düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Hormon üretimi, kansızlığın oluşmaması, kasların sağlığı ve organların beslenmesi için gerekli protein ve vitaminler alınmalı.

    Düzenli uyku gerekir. Gece saat 11 ile sabah 5 arasındaki uyku en kıymetli uykudur. Bu dönemde vücut ve ruh sağlığı için gerekli salgılar salgılanır. Bu salgılar cinsel isteğin oluşumunda rol alan serotonin ve dopamini de düzenler. Gece 11’de yatıp en az 6 saat uyumak seks hayatına iyi gelir.

    Eşle ilişkiyi iyileştirmek gerekir. İlişkideki sorunları gidermek, paylaşılan zamanı artırmak, birlikte hobi edinmek, biribirine daha çok dokunup, öpmek, birlikte sıcak duş almak, birbirine masaj yapmak, erotik film izlemek, sevgiyi daha çok ifade etmek cinsel isteği arttırabilir.

    Cinsel terapi gerekir. Yukarıdaki düzenlemelere rağmen cinsel istekte bir artış olmadıysa cinsel terapi ve eşle çatışmalar varsa çift terapisi yardımcı olabilir.

    Cinsel isteksizliğin ilacı var mıdır?

    Cinsel isteksizliğin ilaçla tedavisi yoktur. Sadece testosteron hormonu eksik olanlarda kontrollu bir şekilde testosteron verilmesi işe yarayabilir. Testosteronu normal olan kişilere verilmemesi gerekir. Testosteronun eksikliği cinsel isteği azaltabilir ama fazlalığı cinsel isteği artırmaz.

    Sertleşme ilaçlarının cinsel isteği arttırma etkisi yoktur. Bu ilaçlar zaten cinsel isteği olan ama sertleşemeyen kişilerde sertleşme sağlarlar.

    Afrodizyak olduğu söylenen çeşitli yiyecek ve içeceklerin bu etkilerinin olup olmadığına dair kanıtlar yoktur. Ancak bunları yiyip içmenin kendisine iyi geleceğini düşünen kişiler psikolojik fayda görebilirler.

    Hiperseksüalite (aşırı cinsel istek) diye bir şey var mıdır? 
Nadir görülür ama vardır. Cinsel istek kişinin kendisine sorun yaratacak düzeyde yüksektir, sürekli olarak cinsel fantezi içindedir ve cinsel davranış isteği vardır. Kontrolden çıkarak kendisine de zarar verebilecek çeşitli cinsel davranışlarda bulunabilir. Her türlü eşli ve eşsiz cinsel aktivitede artış olabilir. Aşırı masturbasyon, pornografi, sanal seks, telefonda seks gibi davranışlar görülebilir. Aşırı, kontrolden çıkmış korunmasız rastgele cinsel ilişkiler cinsel yolla bulaşan hastalıklar, AİDS, istenmeyen gebelikler, adli sorunlar, ilişkiyi veya evliliği sürdürme güçlükleri, aile içi şiddet gibi bir çok probleme neden olabilir. Sosyal yaşamı ve iş yaşamını da bozabilir.

    Aşırı cinsel istek sadece erkeklerde mi görülür?
Hayır, hem kadında hem erkek de görülür, ancak erkeklerde kadınlara göre 3 katı fazla görülür.

    Aşırı cinsel istek erkeklik hormonunun fazla olmasından mı kaynaklanır?

    Hayır. Testosteronun eksikliği cinsel isteği azaltabilir ama fazlalığı cinsel isteği artırmaz.

    Aşırı cinsel isteğin sebepleri nelerdir?

    Sebebi iyi bilinmemektedir. Bazı hastalıklar örneğin, bunama, parkinson hastalığı, sara hastalığı, beynin ön loblarının kafa travması gibi nedenlerle bozulması gibi durumlara artmış cinsel istek, cinsel isteği kontrol edememe ve çeşitli davranış bozukluklarına sebep olabilir. Ayrıca manik depresif bozukluk, alkol ve madde bağımlılığı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve dürtü bozuklukları gibi psikiyatrik hastalıklarla da hiperseksüalite görülebilir.

    Aşırı cinsel isteğin tedavisi nedir?

    Öncelikle varsa fiziksel ve ruhsal hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Çeşitli psikiyatrik ilaçlar ve psikoterapi cinsel isteği azaltıp cinsel dürtüyü kontrol etmeyi sağlayabilir.

    Aşağıda yer alan hasta online randevu formu ile bizlere form doldurabilirsiniz.

      Kullanım koşullarını kabul ediyorum.